top of page

Ono što marketiri treba da znaju o Facebook-u i podacima treće strane

Updated: Aug 15, 2018



Nedavno je Facebook objavio da će odbaciti proizvod (kategorije partnera) koji je omogućio oglašavačima da koriste podatke treće strane na platformi. Ovi podaci su se često sastojali od offline ponašanja kao što su televizijske melodije, kupovine u prodavnici i ostalo u ponašanju na tržištu, i služili kao odličan način za oglašivače koji nisu imali puno podataka kako bi povećali svoje strategije targetiranja. Iako će oglašivači i dalje moći da koriste podatke trećih lica na Facebook-u, proces je sada mnogo manje ključan i mnogo komplikovaniji.

Ovo je vrlo agresivan potez od Facebook-a da pomogne u podupiranju njihovih problema vezanih za privatnost i obezbedi transparentnost na svojoj platformi. Iako to ostaje da se vidi, ovo ima ogromne implikacije za oglašivače, posebno one u CPG, Auto i Finansijskim vertikalama. Očekujemo da će u kratkoročnom periodu oglašivači koji se oslanjaju na ove podatke videti padove u performansama. Dugoročno, ovo može promeniti ulogu Facebooka i Instagrama u tržišnom miksu brendova.

Ali, ako ste na ovom blogu, najverovatnije je da je jedan od oglašivača na to uticao i trenutno se pitate: ŠTA RADI SADA?!?! Ne brinite, mi vas pokrivamo sa korak po korak uputstvom koje pokazuje kako bi trebalo da se približite vašim kupcima na osnovu podataka koje ste vodili pod ovim uslovima:

Ne paniči:

Ova funkcija će biti proglašena onesposobljenom tokom tri meseca, jer su kampanje mogle da se kreiraju i uređuju do 30. juna 2018. godine a moći će da traju do 30. septembra 2018. Ovo daje brendovima neko vreme da preispitaju i revidiraju svoj pristup Facebook-u i pronađu alternative za bilo koje podatke treće strane koje možda koristite.

Ažuriranje podnesaka, planova i kampanja:

Ako imate planirane kampanje ili ste u procesu planiranja bilo koje kampanje, pogledajte svoju publiku, parametre ciljanja i procenjene rezultate. Iako će kategorije partnera i dalje trajati do 30. septembra, iskoristite ovu priliku da testirate te kategorije u odnosu na druge moguće izvore podataka kao što su Lookalikes, CRM ili interesovanja.

Revizija vaše upotrebe podataka na Facebook-u:

Dok se tiče izvora podataka, koristite ovo kao priliku da izvršite reviziju načina na koji pristupate podacima na Facebook-u. Da li često koristite podatke treće strane? Imate li svoje piksele ili SDK-ove na pravim mestima i u pravo vreme? Koliko često se osvežavaju vaši podaci? Ova pitanja mogu poslužiti kao polazna tačka za vas da odredite svoj pristup na Facebook-u.

Revizija vaše upotrebe podataka:

Dok gledate svoje podatke na Facebook-u, možete iskoristiti priliku i pogledati kako koristite podatke preko drugih društvenih kanala.

Revidirajte pristup vašim podacima:

Sada kada ste revidirali korišćenje podataka preko društvenih medija, potražite kako biste razvili norme i odgovore na sledeća pitanja: Imate li potpunu mogućnost korišćenja ovih podataka? Kako ste kvalifikovali svoju publiku (za kupovinu, posetu lokaciji, itd.)? Koja akcija na licu mesta najviše ukazuje na akciju koju želite? Da li postoje različiti izvori podataka za svaku fazu potrošačkog putovanja? Koji kanali se najbolje koriste sa ovim setovima podataka? Da li ove promene u podacima menjaju ulogu Facebook-a i drugih platformi?

Iako ove promene ograničavaju mogućnost rada na platformi, Facebook još uvek ima ogromne količine skala i sposobnost da se granularno targetira - to će samo zahtevati malo posla kako bi stigli tamo.


44 views0 comments
logo.png

Engage. Connect. Promote.

bottom of page