top of page

Izveštaj o društvenim medijima u 2018

Updated: Aug 15, 2018

Ova godina je burna za društvene medije. Potvrđena su predviđanja da će transparentnost i odgovornost društvenih platformi biti fokus u 2018. godini, a skandal Facebook / Cambridge Analytica samo je potvrdio ta predviđanja. Kao rezultat skandala, Facebook je proteklih nekoliko meseci uveo nove politike privatnosti, dok su druge platforme imale priliku da se podižu i razlikuju u očima marketera. Iako je Facebook i dalje izveštavao o profitabilnom prvom tromesečju, očigledno je da su druge društvene platforme ovo vreme iskoristile kao priliku da vode industriju na nove načine. U ovom blog postu, fokusiramo se na platforme koje se probijaju, ko vodi igru i kako marketisti mogu da profitiraju.



Borba sa interaktivnim iskustvima


Snapchat i Instagram nastavljaju da se bore u AR ( Augmented Reality ) ratu sadržaja. Iako se Snapchat suočio sa kritikama od mnogih poznatih ličnosti i korisnika, zbog toga što su njihove cene akcija fluktuirale, platforma nastavlja da se razvija i jedina je platforma koja je počela da monetizuje svoje AR mogućnosti. Istovremeno, Instagram hvata priključak sa Snapchat-om jer su nedavno objavili AR studio za Stories koje će omogućiti brandovima da kreiraju svoje vlastite filtere i efekte za njihove pratioce. Ovo iskustvo u beskrajnom deljenju odgovara Snapchat-ovom AR Studio-u, koji je pouzdan na Snapcodes-u ako korisnici žele da dele brend ili organski AR filter.



Koja je platforma?

Iako je rat između Instagrama i Snapchata za dominaciju ostaje, Snapchat-ov fokus na mešanju sposobnosti AR sa direktnim odgovorom može dovesti tržišne korisnike na platformu.



Kako marketing stručnjaci mogu da profitiraju:

1. Integrišite bogata iskustva u strategiju. Na Snapchat-u i Instagram-u, AR filteri su kreirani tako da budu interaktivni i deljeni. Zabava koja dolazi sa društvenim AR proizvodima ohrabruje korisnike da potroše više vremena na brendove i na taj način stvore korisnije iskustvo koje korisnici žele deliti. Sve u svemu, ovo očekivanje AR iskustava u društvenom proizvodu rezultiralo je platforme koje nude ove proizvode postaju dostupnije za brendove svih veličina sa modelom kupovine na osnovu ponude i inspirisao je nove proizvode kao što su Instagram AR Studio i Snapchat-ov "Snappables" (multiplaier AR igre koje omogućavaju reprodukciju kroz dodir, pokret i izraz lica).

2. Koristite nove mogućnosti direktnog odziva kompanije Snapchat da biste imali krajnji put do potrošača. U februaru je Snapchat najavio "Snap Store" odredište u aplikaciji gde korisnici mogu kupiti Snapchat-robu. Ovaj projekat je zadužen za najveću saradnju u brendu - u prodaji Nike's Air Jordan III 'Tinker' cipela, koja je rasprodata za 23 minuta. Snapchat-ov proizvod "Shoppable AR" ohrabruje korisnike da idu dalje od korišćenja AR objektiva i da instaliraju aplikaciju, gledaju video ili prodavnice za proizvode koji se nalaze u okviru Snapchat-a.

Probijanje prilagođavanjem Pošto većina društvenih platformi usvaja korisničko iskustvo zasnovano na algoritmu koji služi sadržaju zasnovanom na tome šta platforma "misli" o svojim korisnicima (zasnovano na angažovanju i povezivanju), druge društvene platforme kao što su Pinterest i Reddit rade na prilagođenom korisničkom iskustvu zasnovanom na stvarnim interesima ili načinu razmišljanja njihovih korisnika. Na primer, korisnici na Pinterest-u imaju u vidu kupovinu i otkrivanje proizvoda, odlaze na Instagram sa načinom razmišljanja kako bi otkrili influencere ili kreatore sadržaja u industrijama do kojih im je stalo, kao i da na Reddit-u pročitaju i diskutuju o najnovijim dešavanjim na svojoj početnoj stranici.


Koja platforma?

Pinterestova prilika je jedinstvena kao i njihovi 175M globalni MAU-i koji razmišljaju o Pinterest platformi za pretragu i planiranje. Korišćenjem vizuelnog pretraživanja, Pinterest-ova "odzivna vizuelna pretraga" i "shop-the-look" karakteristike čine ga jedinom platformom koja omogućava potrošačima da kupe svet oko sebe. Slično tome, Pinterest poseduje iskustvo otkrića pomoću funkcije "Lens Your Look", koja služi inspiraciji stila na osnovu korisnika koji pruža fotografije onoga što je u njihovom ormanu. Međutim, Instagramova nedavna lansiranja mogla bi signalizirati novu opciju za kupovinu bez turbulencije na horizontu, što ga čini platformom za pažnju.


Kako marketing stručnjaci mogu da profitiraju:

1. Nakon uspešnog ograničenog lansiranja, Pinterest je svojim oglašivačima proširio svoje trgovačke oglase. Oglasi prodavnice se automatski kreiraju i zasnovani su na katalogu proizvoda brenda. Prethodno, promovisana radna mesta kompanije Pinterest zahtevala su ručno i kreativno unapređenje, ali ova reklamna jedinica pomaže brendovima za brži rast.


2. Pinterest je nedavno predstavio nove organske funkcije, uključujući i "Following Tab", namenski Feed za pinove da vide sadržaje ljudi i brendova koje prate na platformi, kao i prilagođene slike poslovnog profila koje omogućavaju brendovima da promovišu određene pinove tokom vremena. Pratioci su ranije imali malo vrednosti na Pinterestu, ali sada postoji veća mogućnost za brendove da kreiraju sadržaj kako bi podstakli angažman. Pored toga, Instagram je nastavio sa fokusiranjem na otkrivenost putem svoje kartice "Istraživanje" i prateći signalne mogućnosti za brendove da organski dostignu više pratilaca nego na drugim platformama usmerenim na algoritam.

3. Istorijski gledano, oglašivači su se odlučili za platforme koje imaju masovnu količinu saobraćaja (tj. Facebook), ali platforme poput Reddita mogu rezultirati postizanjem bolje kvalifikovanog i angažovanog potrošača.



Probijanje sa novim načinima za prikazivanje video zapisa:

U 2018. godini učimo da je pravi format individualna prednost, tako da platforme nastavljaju da izgrađuju svoje video mogućnosti na način koji omogućava prodavcima kontrolu da služe više oblika videa zasnovanih na ciljnoj publici. Uprkos video mogućnostima na svim platformama, i Twitter i YouTube ostaju veliki igrači iz dva razloga: fokus Twittera na proširenje partnera i dinamičkih kreativnih mogućnosti YouTube-a, koji je još više personalizovan i uključen u ogromnu količinu Google podataka (prilagođene ciljne grupe, korisnici obrasci, publika na tržištu, životni događaji, prošle google pretrage itd.) kojima YouTube ima pristup.

Koja je platforma?

Raznolikost video mogućnosti kompanije Twitter omogućava brendovima da izaberu pravi format za svoju publiku bez brige o bezbednosti brenda. Ne samo da brendovi mogu da se kupe na 30 različitih ponuda premijum sadržaja i da se integrišu u relevantne i zabavne razgovore koji se pojavljuju na platformi, oni takođe mogu iskoristiti uživo i na zahtev pre-roll da bi podstakli svest o njihovom brendu.

Kako marketing stručnjaci mogu da profitiraju:

1. Testirajte različite formate kreativno. Gledanje videa nije jednostrano iskustvo. Socijalne platforme su olakšale prilagođavanje video sadržaja svakom pojedinačnom korisniku. Bez obzira da li koristite Facebook ili YouTube dinamičke mogućnosti, koji služe savršenom kombinacijom kreativnosti i kopiranja zasnovanim na interesovanju korisnika i ponašanju platforme, ili koristeći niz formata na Twitteru, koristeći različite taktike, pomaže vam da optimizujete svoj brend za rezonovanje više potencijalnih potrošača.

2. Koristite video za povezivanje celovitog potrošačkog putovanja: iako su platforme kao što su Facebook i Snapchat napravile poboljšanja da biste zatvorili prazninu između online i offline kupovine, YouTube savladava most između društvenih i ostalih potrošačkih linija na dodir. Odnos potrošača sa YouTube-om i Google-om (pretraživanje, mape, kupovina, itd.) Omogućava efikasnije otkrivanje, nameru i akciju koja dovodi do poslovnih rezultata.

Dok smo videli da su nove politike privatnosti objavljene na Facebook-u i brane njihova partnerstva za razmenu podataka, potpuni uticaj skandala na Facebook-u Cambridge Analitica možda i dalje dolazi, sada je vreme tržištu da dovode u pitanje bilo kakve autopilotske tendencije i da pomno prati ciljeve i potrošnju.



31 views0 comments
logo.png

Engage. Connect. Promote.

bottom of page